Кому Потребна Уния с Римом на Пряшевщині? — Д-р Иван Шлепецкий

Под такы заглавием появилася статья в газеті "Карпатска Русь” (Йонкерс, 1968, Но. 25) и в Карпаторусском календарі Лемко-Союза на год 1969 (стр. 41), котра начинатся так: "Уния с Римом потребна на Прящевщині реакцийным силам, врагам Совітского Союза, котрых немало в мирі”. То єст неоспоримый факт. О том мы писали ищы в апрілю 1968 р. Статья была послана заказным в Прящев в редакцию газеты "Нове життя” 23 апріля 1968 року. Но редакция газеты под воздействием бішенной агитации псевдокоммунистов из редакций газет “Выходословенске новины” (Кошицы), “Правда” (Братисласа) и др. стратила ориентацию, примкнула к реакцийным силам, котры в тот час своєвольно роспоясывалися на Пряшевской Руси, и статью не считали нужным напечатати. Теперь положение измінилося, правда выходит на верх, побіждат и многы сожаліют о свойом погубном поступку, многым открыват очы “секретне сообщение” бывшого министра по внутренным ділам Иозефа Павла, в котром, между прочим, говорится: “От января до мая 1968 года приіхало в ЧССР из западных держав, м. п., 735 журналистов и роботников телевизии, 402 неаккредитованных дипломатов, 104 членов западных полиций, 107 церковных лиц и 68 солдат западных армий” (“Руде право”, Прага, Но. 180 от 2 августа 1969, “Правда”, Братислави, Но. 180 от 2 августа 1969 и “Нове життя”, Пряшев, Но. 32 от 8 августа 1969). Сдідовательно, в началі прошлого року чехословацкой реакции пришло на помочь 1416 квалификованных роботников западной реакцийной машинерии. Понятно, тоты люде не приіхали в Чехословакию с миссисм доброй волі. Ніт сомніния в том, што, они прилагали всі усилия к тому, штобы создали прочну базу для діятельности мировой реакции у границ Совітского Союза. Не удивительно, щто дошло к 21 авгурта.

Як выше отмічено, 107 церковных лиц — ватиканскых, агентов, волков в овечой шкурі, приіхало из запада на помочь восстановляти потрачены позиции Ватикана в Чехословакии. Так под охраном всіх реакцийных сил началися в Чехословакии антиправосдавны дійствия. Всі методы террора и насилия были, примінены, главным образом, к православному населению на Пряшевской Руси, где люде до сих пор жиют в страху от террора, угроз и насилия. О том Ф. Мико в газеті “Нове життя” (Но. 32 от 8 августа 1969) пише: “Є багато фактів, які доказують, що церковна політика в Чехословаччинін, особливо по відношенню до греко-католицької церкви, робиться людьми із-за границі, із-за океану, і, звичайно, за американські чи канадські долари. Приблизно рік тому в розмові зі мною це прямо признав один з високих теперішніх державних діячів Словаччини. А тепер про це вже відкрито говорять в селах, навіть виникають незгоды між активістами гр.-кат. церкви, бо не кождому з них одинаково заплачено”. То єст факт. Ватиканскы агенты не скупилися, не желали грошей на покупку людей. Ойи покупали сотрудников, як быков на ярмаку. Так, напримір, куратору Феценко (Нижний Орлик) давали 10 тысяч крон, штобы перешол в унию и передал ключы от храма новоиспеченным униатам. Но Феценко отказался здрадити православие “за юдин грош”. Настоятелю прихода в Вапенникі, о. Иоанну Сивику давали 1000 долларов, штобы перешол в унию. Но он тоже отказался здрадити прадідовску православну віру. Но сколько єст такых, котры “за юдин грош” перешли на сторону реакции, стали униатами и тепер натравляют людей против России? (Впрочем, такий новоиспеченый униатский священник недавно был изгнаный из Габуры як раз потому, што тровил народ против России.

Так точно. Ватиканскы “миротворцы” внєсли в семьи мирных жителей злобу и ненависть, натровили брата против брата, отца против сына, дочь против матери, и борьбі ніт конца. Мало того, тоты ватиканскы агенты подмавляли людей к убийству противников. Так, напримір, бывший униатский священник, потом православный протоєрей, теперь ватиканский агент Леонтий Лизак, розъізжаючи по селах, глядал даже такых сотрудников среди православных, котры охотны были бы убити митрофорного прот. Иосифа Грегу, настоятеля прихода в Стакчині, котрый и в бурны дни 1968 року не прекращал клеймити и розоблачати темны замыслы Ватикана и його сообщников. (“Як так, — говорит православный священник, котрый должен был стати убийцом, — ведь то против заповіли: “не убий!” — “Ничого, святый отец (папа римский) простит” — возражат Лизак. То такий способ “отпущения гріхов” в Ватикані практикуєся; подтверждат слідующе: 12 августа с. г., в 21.30 час в Прагі по радио сообщили, што “святый престол” — в виду великых заслуг германского епископа М. Деффрегера перед католицком церковью, прощат йому його прегрішения. Деффрегер в 1944 року, будучи командиром штрафного отділа германской армии, приказал ростріляти 17 невинных мужчин в итальянском селі Филетто и теперь преслідує його итальянский закон — по собщению газеты “Руде право” Но. 190 от 14 августа с. р. Сегодня уже ни для кого не секрет, кому нужна уния с Римом на Пряшевской Руси. Врагы русского народа всіх мастей под предлогом восстановления унии розвернули свою политичну антиправославну діятельность с предположенном агрессиом на Ужгород и Львов. Ніт, не в вірі тут діло. Як перше терроризовали тут мирных жителей бандеровцы, так теперь терроризуют православных людей ватиканскы агенты и их сообщникы лем зато, што православне население уже по законам природы ориентуєся на восток. Тоты “поборникы унии” не нуждаются ни в ничом. Они получают грошы из Канады, Ватикана и США, так што єст у них достаточно грошей и для покупкы профессиональных террористов. Мы видиме, што ватиканскых "миротворцов” всесторонно поддерживают, главным образом, словацкы клеро-фашисты из клубов “Матицы Словенской”, которы с том же злобом и ненавистью относятся к Совітскому Союзу, што и ватиканскы агенты. На многых містах они держат православных людей под террором, угрожают им побоями, єсли они не будут пребывати в унии. Такым способом замолчали вірующы старых православных приходов в Чертежном, Красном Броді и др. Люде боятся сказати слово в защиту своих убіждений. Вот до чого довела тут демократия “с человіческым лицом”. Літом я проіхал всю область от Бардийова до Улич-Кривого, до границ Советского Союза, и всюду находится єдно и то само. Просты люде всяды жалуются на террору, угрозы и насилие со стороны ватиканскых агентов и их сообщников.

Но несмотячи на террор, угрозы и насилие, основне ядро православного населения Пряшевской Руси держится отлично, стойко защищат зіковы традиции Православной Церкви под Бескидами, памятаючи, што лем тот народ достойный чести и уважения, котрый свято хранит завіты своих православных предков. Свою непреодолиму силу оно показало в том року на храмовом празднику в Кружльовой, где зышлося множество народа, 24 священнослужителей во главі с Владиком Николайом, епископом Пряшевскым, и 6-га июля 1969 года в Михайловцах, где в кафедральном храмі свв. Кирилла и Мефодия состоялося исключительне торжество по случаю 1100-літя со дня блаженной кончины святого равноапостольного Кирилла. На том торжестві присутствувало высше 10 тысяч народа, много священнослужителей во главі с епископом Пряшевскым Николайом и епископом Михайловскым Кириллом, много журналистов и представителей разных государственных и общественных учреждений. Тото важно отмітити именно зато, што ватиканскы агенты стремилися доказати світу, што в историчном Земплині уже ніт православных, свойом бішенном пропагандом утверждали, што всі руснакы перешли в унию. Народ той области высокоторжественно засвідчил, што он жиє, хоче жити и буде жити в свойой прадідной православной вірі под покровительством святых равноапостольных братьев Кирилла и Мефодия, учителей и просвітителєй славян.

Много вреда причинили нашому народу враждебны дійствия 1968 року и на национальном поприщі. Ніт ни русскых школ, ни другых народных институций. Народном осталася лем православна церковь. Не удивительно, што народ отстоиват интересы свойой єдинственной народной институции — православной церкви. И дійствительно, я был пораженый, убідившися, с якым ентузиазмом, с яком енергиом отстоюют интересы свойой прадідовской православной віры, напримір, свидницкы женщины. Ніт, не пропали даром труды Александра Павловича и Ивана Поливкы на просвітительном поприщі в Свиднику. Они приносят богаты плоды, соками котрых питаєся (кормится) молоде поколінне за Карпатами. Тото и єст залогом, што наш народ не погибне в морі словацкой стихии, як предсказуют клеро-фашисты из клубов “Матицы Словенской”. Так и должно быти!


“О, зорнице Бескидова,
Ты, потѣхо руснакова,
Не дай же нам заснути,
Рачь от врагов нас хранити!”

Д-р Иван Шлепецкий.


[BACK]