Петро Мих. Когутов
Огонь Вічной Славы — Петро Когутов

Неугасимым факелом горит вічный огонь на Львовском Холмі Славы. Он возвіщат о героизмі миллионов совітскых людей, отдавшых жизнь во имя свободы и независимости свойой Родины. Среди геройов Великой Отечественной войны совітского народа, чый прах покоится сегодня в братскых могилах — сыновья и дочери Лемковины.

Я всмотрююся в строгы очертания гранитных пилонов некрополя, и в памяти оживат сурове прошле.

Лемковщину гитлеровцы оккуповали в сентябрі 1939 року — через несколько дней послі нападения на Польшу. Разом с фашистами на нашу землю явилися и домоспечены предатели, полицейскы отряды украинскых националистов. И зараз же началася жестока росправа с тым, кто не скрывал свойой ненависти к фашизму, кто испытывал чусвство любви к єдинокровным братьям из-за Збруча.

В числі первых арестованых были Юлиян Собин из Бортного, Василий и Иван Гараси из Мысцовой, Колдра из Святковой, Соболевска из Смерековца, Вислоцка из Радоцины, Мудрак и Кашик из Петрушой Воли и сотни другых мужественных сыновей и дочерей Лемковины. На кровавы репрессии народ отвітил организацийом сопротивления. Первы отряды мстителей организуются в Клопотници, Перегримкі, Волі Цеклинской, Мысцовой, Терстяной и другых карпатскых селах. Партизаны громили полицейскы участкы, препятствовали угону молодежы в рабство в Германию, помагали селянам Припяти от фашистов зерно и скот, роспространяли листовкы, пускали под откос воєнны ешелоны.

Осенью 1941 года партизаны из Петрушой Воли помогли біжати из концлагера в Шебенях сотням совітскых воєннопленных, котры затым влялися в Партизанске движение Лемковины.

Весном 1942 року небольшы партизанскы группы объєдинилися в больший отряд под командованием Григория Водзика, дійствовавшого енергично, отважно, рішительно. В маю сорок третього в бою з фашистами около села Перегримкы погыб Водзик. Його місце в отряді занял Иван Донский. Но и он пал смертью храбрых с сімнадцетью товаришами на горі Джурджа около села Тылява.

(Проізжаючи тут на автомобилю ”Волга“ в часі поіздкы на Родину 4-ой Лемковской группы, редактор Стефан Михайлович и другы члены Лемковской группы мали возможность приклонити свои головы павшым героям на горі Джурджі коло села Тылявы).

Дійствия партизанов, руководимых братов Ивана — Михаилом Донскым, становилися все смілійшы. Гитлеровцы не могли п ним справитися в открытом бою и прибігли к помощи провокаторов. 28 июля гестаповцам удалося арестовати Михаила Донского и його соратников Перуна, Ромця, Крыпицкого, Ментуса, Дашика, Каминского и гдекотрых другых. Як только не пытали озвірівшы палачы патриотов: их били желізными прутьями, прострілювали рукы, сыпали в раны соль, вырывали зубы. Кажду ночь увозили в ліс и росстрілювали по 10-15 жертв. Всім арестованным суждено было погыбнути. Но на помощь пришли товаришы. В німецкых мундурах партизаны окружили тюрму в Яслі. Безшумно ”сняли“ охрану и открыли ворота казематов, освободившы больше, як сто двадцет заключеных — смертников.

Вся Лемковина поднялася против врага. Под ногами оккупантов горіла земля. На счету партизанскых отрядов, руководимых Водзиком, Донскым, Юрковскым, Поруцидлом были десяткы взорваных мостов, ешелонов, уничтоженна бойова техника, тысячы убитых солдат. Коли 15 января 1945 року на Лемковину вступила Совітска Армия, бывшы партизаны пополнили ряды освободителей.

...Горит над Львовом огонь вічной славы. Он напоминат о прошлом, о жертвах ”коричневой чумы" — фашизма и його приспішников — украинскых буржуазных националистов, о росстріляных в Петрушой Волі семьи Мудрак, о спаленых в пецах Освенцима М. Клебаші, В. Ментусі, С. Дашикі, М. Каплуні, И. Мудракі, П. Кашикі и о сотнях другых мирных карпатскых хліборобов. И о тых, кто в рядах доблестной Совітской Армий дошол до Берлина, освободивши Европу от угрозы порабощения. О Павлю Юрковском, напримір, славном партизанском воині, и його побратимі Даниилі Кашині. Оба нынче — солдаты мира. Первый водит поізды, другий працує в колхозі... И о многых другых лемках, живых и павшых, кто с оружием в руках сражался за Родину и внюс свой вклад в побіду над гитлеризмом. Народ николи не забуде их имен.


Агенство печати Новости.

EternalEnd

[BACK]