В Об’ятиях Родины — П. Когутов

Война ищы была в полном разтарі и лем єдна третья часть Лемковщины освобождена от фашистов, коли 9 сентября 1944 года в г. Люблині правительство Украинской ССР и Польский Комитет Национального Освобождения подписали Соглашение о евакуации украинского населения с территории и польскых граждан — с территории УССР.

В соотвітствии с соглашением право на евакуацию из районов ПНР в Украинску ССР мали украинцы, білорусы, русскы и русины (лемкы).

Вість о переселению в ССР лемкы встрітили с большом радостью. Наконец-то сбылася вікова мечта. Камениста земля уже давно не могла прокормити своих жителей и они в довоєнный час массово покидали родны чагы и іхали далеко за океан в чужы краи за куском хліба.

Сейчас появилася возможность переселитися туда, где родна земля, родный язык, родна культура, то єст к єдинокровным братьям. Около двухсот тысяч лемков воспользувалися соглашением о евакуации и переселилися в 1945-46 годах во Львовску, Тернопольску, Донецку, Ивано-Франковску, Запорожску, Кримску, Волинску и другы области Совітской Украины.

Єднак нормальному переселению мішали с эднои стороны банды украинскых националистов УПА, а с другой стороны польскы реакционеры. Єдны и другы были против переселения, а потому росстрілювали и уничтожали записавшыхся на переселение.

Так в ночь с 15 на 16 октября 1945 года, банда украинскых националистов ворвалася в села Гобковцы и Довжицы Лісковского повіта, где послі ограбления и истязания жителей тых сел, бандиты убили двух человік и подпалили 14 дворов тых селян, котры подали заявление о евакуации.

Переселившися в ССР на освобожденны поляками господарства лемкы с большым воодушевлением включилися в создательный труд Совітского народа по восстановлению розрушеного войном народного хозяйства. Молодежь заполнила середни и высшы учебны заведения. В домі лемка-переселенца появлятся достаток и первый раз в истории лемков — интеллигенция простого народа. Як жиют лемкы в СССР и чого они достигли за годы совітской власти, не лем в небольшой статьи, но и в одной книгі трудно бы было сказати, бо их около двухсот тысяч, и у каждого єсть чым похвалитися. Он давно позабыл слово ”батрак“, ”холод“, ”голод“, неграмотность, неровноправие. Лемко в СССР то человік, як писал Максим Горький, с большой буквы. Он не лем має право на труд, он пользуєся плодами свого труда, он сытый, обутый, одітый, обеспеченны добротным житьем. Як мрачне прошле вспоминат лемко тоты часы господства Австро-Венгрии и панской Польшы, коли люта смерть косила того, кто заболіл бо на лічение не было гроша и дешевше было похоронити человіка, чым лічити и покупати лікарства. Больны зубы вырывали друг другу кліщами. Бесплатне медицинске обслуживание и лічение вселило радость в каждый дом, продолжило людям жизнь.

О наукі лемкы мечтали віками, но досягнути єй удавалося лем єдиницам: дітям священников и зажиточных, а потому лемковской интеллигенции было дуже мало.

Получивши возможность безплатного образования в средних школах и стипендию для студентов Вузов, десяткы тысяч лемковской молодежы сіли за парты средных и высшых учебных заведений. Кым стали діти переселеных лемков, трудно перечислити всі професии за исключением пока только єдной — космонавта.

Та ци мог мечтати Анатолий Гнатишак с Крыницы, што он буде професором, доктором медицинскых наук, а Любомир Олесневич с Богушы — доктор економичных наук, Василий Дзямба с Бортного — кандидат економичных наук, Михаил Дзиндзьо с Красной — писатель, Мирослав Галько с Петрушой Воли — журналист; Петро Сандович — директор театра, Павло Юрковский со Сквиртного — водитель поізда, Константин Соболевский с Устья Русского — доктор физикы, його брат Соболевский Роман — кандидат наук, преподає в консерватории английский язык, Мария Когут с Петрушой Воли — делегатком ХХ съізда КПСС.

Не думал и священник села Устье Русске Михаил Соболевский, што його діти станут совітскыми учеными, а сам он стане композитором и його книгу ”Лемковскы пісни“ (з нотами) издадут в Києві.

Примірам новой жизни лемков в СССР ніт конца. Они ровноправны граждане Совітского Союза. Им оказано больше довірие, избраны депутатами містных, районных, областных, республиканскых й Верховного Совіта Республикы и Союза.

Только в СССР по достоинству оцінена культура лемков. Лемковскы пісни слышны на концертах, по радио, телевидінию, их поют во всіх уголках нашой страны. В музеах и на выставках експонуєся лемковска живопись, скульптура и особенно різьба по дереву.

Оказавшися среди родных братьев, лемкы слилися воєдино в велику, дружну семью, чым ище раз доказали кровне родство, єдинство языка и культуры. В Совітском Союзі лемкы изучают русский и украинский языкы, но не забывают и родный диалект, с котрым прошли сквозь долгы вікы испытаний.

В СССР лемкы живут в объятиях Матери-Родины и радостно встрітили пятидесятний юбилей на всьом пути, к котрому были разом с ньом.


П. Когутов



[BACK]