Памятник Нашым Героям

Минувшого 1960 року в праздник 1 мая в центральном селі Западной Лемковщины Устью Русском был заложеный краєугольный камень под памятник борцам и героям, а именно под памятник лемковскым партизанам боровшымся и отдавшым свои жизни с німецкыми гитлеровскыми оккупантами. Сама идея будовы такого памятника, як и подбор містности для него сут идеальны.

На памятник лемковскы партизаны собі заслужили. Они завзято, не зважаючи на нич, боролися за свободу свого народа и свого краю. Так хоц тым памятником слідує отдати им честь, бо всі цивилизованы народы почитают своих пионеров, своих передовых борцов и защитников народа и будуют достойны их славі памятникы. Памятникы не лем украшают площади, скверы и паркы, они вічно напоминают живущому народу на прошле, на посвяту тых передовых людей, котры в давных и трудных условиях боролися, штобы приблизити счастливе будуще для всіх.


Stone
Торжественне заложение краеугольного каменя под памятник лемковскым партизанам в Устью Русском дня 1-го мая 1960 года.

Місцевость для памятника, мы тоже назвали идеальном. Устье Русске лежит на роздорожу вр всі стороны. С сусідными селами, як узлами, оно связано добрыми дорогами. С давен-давна Устье Русске славилося свойом промышленностьом и торгами, в результаті чого в центрі села остался рынок, широка площа, помимо того, што слава ярмарков на все минулася. Для памятника, як раз подобраный тот центральный кусник земли, сердце центрального села Западной Лемковщины.

Donsky
Бывший партизанский командир Михаил Донский отчитує доклад при заложению краєугольного каменя.

Дня 1 мая 1960 року тут в том центрі села, при головной участи здравствующого партизанского командира Михаила Донского, торжественно был вкопаный камень, на місци котрого должен вырости достойный памятник партизанам. Торжество заложения памятника отбылося при многолюдной участи жителей самого села Устья Русского, як и при участи делегаций из сусідных лемковскых сел и представителей повітовых властей Горлицкого повіта. Из Народного Дома в Устью Русском вырушил торжественный поход с вінками и написами к пляцу заложения краєугольного каменя, супровождаємый оркестром. На пляцу будущого памятника уж ждали выстроєно убраны в пестрий народный лемковский крой члены Лемковского Ансамбля Співу и Танцу из Білянкы под руководством Павла Стефановского. Хор, кромі співу “Жертвой упали”, проспівал ряд другых патриотичных пісень лемковскых и польскых. Сам оставшийся в живых ветеран партизанов, Михаил Донский, выголосил достойну того памятного дня бесіду и зарыл краєугольный камень в землю, котрый сейчас же был накрытый цвітами, лентами и вінками.

Но памятник ище не побудуваный. Комитет памятника объявил конкурс и запросил артистов, архитекторов и різьбаров до подготовкы проєкта. Скоро такий проєкт буде готовый и одобреный, комитет возве население Лемковщины и цілой Польшы на сбор жертв для будовы памятника. И всі прочи лемкы так на переселению в Совітском Союзі, як и на емиграции сущы одозвутся с щирыми жертвами для воздвигнения того славного памятника нашым героям.


Market
Рынок в Устью Русском. На углу травника, перед церквом и школ ом буде сооружены и памятник лемковскым партизанам

Надіємеся, што на открытие такого памятника зыйдутся лемкы не лем из всьой Лемковской территории, но што из Совітского Союза, Соєдиненных Штатов и Канады придут отдільны делегации, штобы быти свідками при отданию вічной чести передовым героям лемковского народа.




[BACK]