Лемковскым Пионерам в Америкі
EvaSkimba
Николай и Єва Шкимба,
Гейзельтон, Па.

Мало кто из нашых карпаторусскых емигрантов в Америкі доживат до такой глубокой старости, до якой дожила Єва Шкимба в Гейзельтон, Пеннсильвания. Она померла 18 апріля 1956 р. на 96-ом року жизни.

Єва родилась в селі Перегримка, повіт Ясло, на Лемковщині. Походила из роду Шостаков. До Америкы приіхала в самых початках нашой емиграции и поселилася в маленьком майнерском місточку коло Гейзельтону, в Пеннсильвании. С початку робила по “бординг гавзах”, где жили майнеры. Робота была тяжка, и робити треба было долгы годины, а за малу платню. Но нашы крайовы дівчата от малых літ были призвычаєны до тяжкой роботы, то и тут молода емигрантка выдержала.

По двох роках послі прибытия в Америку Єва вышла замуж за Николая Шкимбу, родом из села Дошниця, повіт Ясло, с котрым прожила 56 літ. Муж помер и 1937 року.

Житья их не было легке, бо коли они побралися, то роботы ишли дуже слабо. Майны робили по три дни на тыждень. А фамелия увеличалась, бо приходили діти. Было у них пятеро дітей, из котрых троє жиют, а двоє померли. Тоты троє уж всі женаты и мают свои фамелии. Всі діти пошли до бизнесу, бо и мама была в бизнесі — мала гросерню и бучерню за 40 літ.

Покойна Єва интересовалася всю свою жизнь и нашыми народными ділами. Была сознательна в прогрессивном духі и все была готова поддержати добру роботу для нашого народа. В Гейзелтон, Па., был основаный первый отділ лемковской организации в Америкі, и то головно завдяки Єві Шкимба. То было в 1922 року, коли в Америкі не было ище Лемко-Союза, но был Лемковский Комитет. Так Виктор Гладик, редактор газеты “Правда” в Олифанті, Па., пришол в том часі до Гейзелтону и начал объясняти, што лемкам в Америкі треба мати свою народну организацию и организованно помагати своим братьям в старом краю, на Лемковщині. Єва Шкимба зараз згодилася и перва записалася членкиньом до отділа лемковской организации. За єй приміром пошли и другы люде, так што в Гейзелтон был створеный лемковский , отділ, котрый стоит и ныні в Лемко-Союзі. За тоту роботу Єва Шкимба дуже цінила В. Гладика и называла його добрым русскым патриотом.

До послідных дней свойой жизни Єва Шкимба читала нашу газету “Карпатску Русь” и интересовалася письмами из старого краю, бо хотіла знати, як жиют там нашы люде. Коли уж не могла сама читати, то єй сын Стефан мусіл прочитати єй кажде число газеты. Мама была твердого русского характера, то и сына воспитала в народном духі. Он американский уроженец, но все говорит: “Я американский лемко”. И дочкы покойной Євы — Мария (по мужу Верковска) и Єва (по мужу Дубовик) хранят свято завіты свойой матери и тримают со своим народом.

Єва Шкимба любила свой русский народ и помагала все народному ділу, то заслужила собі на то, штобы память о ней осталася меже нашым народом. Она може служити найлучшым приміром всім нашым матерям в Америкі.


М. Ш.



[BACK]