С. ПОЛИЩУК.
Закарпатье Сегодня — С. Полищук

Радостно живут в великой родині совітскых народов трудящы Закарпатья. От часу воссоєдинения Закарпатья с Совітском Украином тут пришли огромны перемінні.

Совітска власть передала селянам землю. Переважаюче большинство селянскых господарств (около 90 процентов) уж объєдинилось в колхозы, на котры земля записуєся до безплатного и безтерминового ужитку, то єсть на вічны часы. Колхозы получают от державы повседневну помощь. Их заосмотрюют в сельско-господарскы машины, дают кредиты, помагают селянам в колхозах приміняти осягнения передовой агробиологичной наукы знаменитого землевіда Мичурина. Завдяки помощи державы хліборобы Закарпатья собирают сейчас со своих полей небывало высокы в истории того края урожаи.

Кто перше собирал на Раховщині по 28 центнеров озимой пшеницы с гектара? (центнер — 100 килограммов, 1 метер вагы). Ни один человік не собирал такого урожая. А колхозникы спілкы ХХХ-літия Октября в 1949 року выростили такий урожай. В колхозі им. Н. С. Хрущева, Ужгородского округа, селяне собрали на цілом засіянном обшарі по 95.5 центнеров кукурузы с каждого гектара. Колхозница Габовда из села Ключаркы, Мукачевского округа, выростила урожай кукурузы по 231 центнеру на каждом гектарі приділенного єй участка.


Uzgorod
Закарпатска область — місто Ужгород. — Будинок университета.

Значных успіхов добились колхозны селяне Закарпатья в розвитии сполечного скотоводства и птицеводства. В Ужгородском округі, напримір, во всіх колхозах мают уж по 4 фармы животины (фарма грубого рогатого скота, свинофарма, овцефарма, птицефарма), в 22, колхозах по 5 фарм, а в 30 колхозах заведены ище и пасікы. В 1949 року рочный план увеличения численности грубого рогатого скота был выполненый на 131%, свиней на 211%, овец — на 248%, домашньой птицы — на 177%. Гдекотры колхозы Закарпатской области уж значно перевыполнили 3-рочный план (1949-1952) розвития сполечного животноводства.

Рост урожайности сельско-господарскых культур, розвитие животноводства и повышение його продуктивности из рока в рок увеличуют доходы селян в колхозах. Так в колхозі имени Н. С. Хрущева, Ужгородского округа, доходы членов в 1949 року были в 12.6 разы высшы, як в 1946 року.

Тяжко теперь и вспоминати о той страшной минувшині, коли безземельны и малоземельны селяне составляли в Закарпатью большинство. Тилько в Севлюшском округі безземельных селян было 60%.

Змінился облик Закарпатья и в промышленном отношении. На місци старых варштатов с примитивном техником выросли великы заводы и фабрикы. Значно розвилась лісна промышленность. Совітска власть насытила єй техником, што в великой мірі облегчило труд лісорубов. Теперь в лісах Закарпатья працуют електростанции, приміняются електропилы, електролебедкы и механизованный транспорт, котрых перше тут не было.

В Закарпатской области єсть много предприятий легкой промышленности. Тут працуют — скоряный завод, трикотажна фабрика, капелюховня, 10 швейных и обувных фабрик. Всі тоты предприятия выросли на місци звычайных ремесленных варштатов. С каждым днем росне их мощность, увеличуєся скилькость и улучшаєся якость их продукции.

Так, напримір, в Виноградові старый кравецкий варштат, в котром робило всего 8 робочых, перемінено ныні в велике промышленне предприятие — фабрику, где каждых пять минут выпускают один мужский костюм. В коротком часі мощность той фабрикы увеличится в два разы. На ново построєнной в Закарпатью трикотажной фабрикі приготовляєся понад 50 видов білизны и верхньой одежы. Предприятие продолжає рости. Хустска и Виноградовска обувны фабрикы в 1949 року дали продукции в 6 раз больше, як в 1948 року. На Вилокской обувной установляют поточный метод механизованного шитья обуви. Модельну женску обувь найновшых фасонов начинат выпускати ужгородска швейно-обувна фабрика. Капитально перестроюєся Береговский скоряный завод. Сего року його мощность увеличится в поровнанию с 1948 роком майже в 5 раз.


Girl Biologist
Закарпатска область УССР. — В Ужгородском университеті студентка биологичного факультета Е. Заяц за лабораторным исслідованием сортов кукурузы.

Разом с ростом сельского господарства и промышленности улучшаєся и добробыт трудящых Закарпатья, роснут их заробкы. Так, напримір, во многых колхозах на выробленны трудодни, кромі другых продуктов и грошей, отдільны фамелии получают до 160 центнеров зерна.

В минувшині дуже высокым заробком на лісовых роботах было 25 корон в день, т. є. около 5 рублей. Сегодня на той же роботі робочий получає далеко больше. Так, напримір, в Дубринецком ліспромхозі средний місячный заробок робочых составляє 1,500 — 1,700 рублей. Средня місячна заробплата возчика Турья-Реметского ліспромхоза Ю. А. Павлича составляє 1,972 рубли, лісорубов М. Пекара — 1,460, Л. Буковинского — 1,900 рублей.

О постоянном рості добробыта трудящых Закарпатья свідчит, меже иншым, и рост торговли. К концу 1949 року торгова сіть Закарпатской области взросла до 1,734 магазинов, палаток, будок. Послі третього за послівоєнны рокы снижения цін на товары широкой потребы, проведенного 1 марта 1950 року, закуп хлібопродуктов трудящыми Закарпатья увеличился на 7.1%, мяса — в полтора разы, швейных выробов — в два разы.

Держава проявляє неустанну старостливость о здоровью трущых. Попередно в области было всего 5 шпыталей, из того 4 в містах Ужгороді, Мукачеві, Берегові и Виноградові, а пятый на солотвинскых копальнях соли. Сейчас в Закарпатской области працує 57 шпыталей (из них 39 на селах), 18 поликлиник, 31 сельска амбулатория, 10 лічебных пунктов на предприятиях, 17 фельдшерскых и 322 фельдшерско-акушерскы пункты, Єсли попередно в Закарпатской области працувало всего 47 приватных лікарей, то сейчас в медицинскых установах працує 557 лікарей и 1,771 специалист средньой медицинской обслугы. В минувшині за лічение треба было платити великы суммы грошей. Сейчас медицинска помощь оказуєся всім безплатно, причом лікари-специалисты обслуговуют население и в найбольше отдаленных місцях Закарпатья.

Цілковито змінился культурный облик Закарпатского села. Не корчмы стоят теперь в центрі сел, а школы, медицинскы установы, клубы, библиотекы, хаты-читальни, кинотеатры. В селі Лозы, Воловецкого округа, в котром давнійше, кромі корчмы и церкви, ничого не было, сейчас дійствує школа-семилітка, в котрой учится 189 селянскых дітей. Ученикы мают свою библиотеку, читальню, физичный кабинет. В селі цілковито устранена неграмотность среди взрослого населения. Тут єсть фельдшерско-акушерский пункт, клуб, в котром показуют кинокартины, читаются лекции, устроюются концерты, єсть библиотека с фондом в 2,000 книг.


Boy Biologists
Закарпатска область УССР. — В Ужгородском университеті студенты 2-го курса биологичного факультета И. Григора (по лівой стороні) и М. Куцин готовятся к екзаменам по палеонтологии.

Всі многодітны и одинокы матери того села получают на воспитание дітей от державы грошеву помощь, 35 из них отмічены орденами и медалями материнства. Тота державна помощь многодетным матерям из рока в рок увеличатся. В 1948 року в селі Лозы она составляла 24,439 рублей, а в 1949 року уж 33,410 рублей. За 4 послідны рокы в том одном селі на социальны и культурны потребности было росходовано три миллионы рублей.

Подобны громадны переміны за рокы совітской власти мали місце и в другых селах Закарпатской области.

В Закарпатью сейчас дійствує поверх 800 початковых школ. Число семилітных школ увеличилось в 16 раз, средних — в 10 раз. Кромі того, в области єсть три педагогичны училища, 10 техникумов, 6 музыкальных школ. Рядом с дневными школами в области дійствує 77 вечерных школ робочой и сельской молодежы, в котрых учится без отрыва от роботы около 5,000 юнаков и дівчат.

При совітской власти в Ужгороді первый раз в истории Закарпатья был открытый Державный университет, в котром учится около 1,500 студентов. Университет має историчный, филологичный, биологичный, химичный и медицинский факультеты. В 1950-1951 учебном року в университеті был открытый физико-математичный факультет.

В Закарпатской области открыто два музеи, 14 окружных домов культуры, поверх 500 клубов и хат-читален, суть два областны театры и филармония.

Быстрыми темпами ведеся квартирне будовництво. За послідны штыри рокы в селах области побудувано около 10,000 мешкальных домов для колхозников.

Теперь звернено увагу на то, штобы всі міста и села Закарпатья были добре устроєными и красивыми. Перед инженерами и архитекторами поставлена задача: протягом 3 літ приготовити проекты перепланировкы 512 сел Закарпатья. В скором часі будут осуществлены планы реконструкции сел: села будут розділены на кварталы, улицы озеленены, будут побудуванні новы домы административных и культурно-просвітительных установ.

Змінилося не до познанья Закарпатье. Разом с трудящыми всего Совітского Союза трудящы той одной из 25 областей Совітской Украины увіренно строят свою счастливу и заможну жизнь.


[BACK]