Ваньо ГУНЯНКА
Три Рокы Народной Власти в Закарпатью — Ваньо Гунянка

29 июня 1948 року закарпатский народ праздновал третью рочницу воссоєдинения Закарпатской Руси с Украинском Совітском Социалистичном Республиком и со всей великой Русью. Того дня три рокы тому назад был подписаный в Москві братский договор меж Союзом Совітскых Социалистичных Республик и Чехословацком Республиком, на основі котрого Закарпатье, по народной волі, выраженной в Манифесті Первого съізда Народных Комитетов в Мукачеві, послі майже тысячрочного чужого панования было воссоєдинено со своим родным Києвом, и закарпатскы трудящы стали с того дня ровными гражданами великой народной социалистйчной краины — СССР и правдивыми господарями на свойой родной землі.

Три рокы в житью народа — дуже короткий период часу. Однако, за тоты три рокы, завдяки свойой родной народной власти, зашли великы переміны в житью закарпатского народа. Зашли великы переміны в житью на всіх полях його розвития, а особливо на культурно-просвітительном и господарском полях.

Правдиву народну власть, правдиве демократичне правительство познати найліпше по том, як оно дбат за просвіщение народа, за школы, образование молодого поколіния. Єсли у даякого правительства просвіщение народа не входит в його программу, а єсли и входит, но находится на одном из послідных міст той программы; єсли в даякой державі лем діти богатых мают можность кончити высшы школы; єсли наука не поставлена на службу всему народу, то правительство в такой державі не можно назвати правдиво демократичным, народным. Но єсли правительство ставит на перве місце свойой программы просвіщение народа, то тото правительство єсть правдиво демократичне, народне правительство, так як с того самого факта ясно, што оно не боится просвіщенного народа, штобы народ ясно познал и ясно виділ його роботу. Боятся просвіщенного народа лем недемократичны правительства, якы обмануют народ и хотят оманувати дальше в интересі пануючых классов.

Просвіщение закарпатского народа не было в интересі мадьярскых угнетателей. Они боялися просвіщенного народа, так як знали, што просвіщенный народ буде боротися за свою народну правду. С другой стороны, в интересі народной власти лежит просвіщение народа, потому щто для проведения в житья народной программы правительства потребно розуміние той программы широкими массами населения краины. Народному правительству ясно, шуо чым яснійше трудящы розуміют його программу розвития народного господарства, укріпления народной державы, тым лекше она буде проведена, тым ближе буде загальный прогресс и благобыт населения державы.

И потому то первым заданием народной власти в освобожденном Закарпатью было просвіщение народа и воспитание нового поколіния в народном духі. Потому то, коли до освобождения в Закарпатью было всего 455 школ, из котрых всі техникумы и училища, 5 гимназий, 16 семиліток и 320 початкових школ были мадьярскы, створены не для просвіщения, для образования закарпатскых дітей, а для их мадьяризации, то за три рокы народной власти число школ в Закарпатью достигло 835. Коли в 1944 року в семилітках и средних школах училося всего 10 тысяч дітей (не так училося, як мадьяризувалося), то ныні, за три рокы народной власти, тото число взросло до 58 тысяч дітей. Число средних школ в поровнанию с 1944 роком убольшилось в пять раз, а семиліток (гражданок) — в десять раз. Подвоилося число техникумов и число студентов в них. В 1946 року открыто для Закарпатья Ужгородский державный университет, в яком сего року учится уже 860 студентов, сынов и дочок закарпатского народа.

То всьо для молодого поколіния. Но народна власть не могла забыти и за старше, за чужой власти занедбане поколінне. Для старшых, якы за чужой панской власти не мали можности розвити свои таланты, або научитися читати и писати, были открыты вечерны школы, в якых десяткы тысяч дорослых закарпатцов кончат специальны курсы або курсы для неграмотных.

В Ужгороді и Мукачеві працуют державны драматичны театры: в Ужгороді — украинский, в Мукачеві — русский. По селам и городам Закарпатья працує 520 библиотек и столько же домов культуры, клубов и хат-читален, 122 кино.

Так, в короткости, представляются переміны на полі народного просвіщения и образования с початком четвертого рока народной власти в Закарпатской области.

А теперь присмотмеся перемінам за минувшы три рокы послі воссоєдинения на полі народного господарства — в промышленности и сельском господарстві.

Насамперед треба представити собі, што три рокы тому назад Закарпатье належало до найбольше промышленно заотсталых крайов Европы, єсли не было найбольше заотсталым. То была якбы маленька колония в центрі Европы. Закарпатье было лем жерелом суровых материалов, особливо ліса для промышленности иншых крайов.

Ныні Закарпатска область с помочью народной державы будує свою промышленность по державному плану. Три рокы — короткий период часу для такой великой роботы, як будова промышленности краю, короткий час для перетворения промышленно заотсталого краю в край промышленный. И робота тота не легка. Кто из нас будувал лем хату для себе, тот порозуміє, сколько то труда и коштов бере будова и сколько возме часу збудувати добру хату. А в будовництві промышленности треба будувати заводы, фабрикы, шахты, треба много всякых будовельных материалов, специального еквипунка, машин, палива, електросилы и квалификованных робочых. Найбольший завод в Закарпатью Раховский паперовый комбинат, завод будовельного картона буде пущеный в рух аж с концом повоєнной пятиліткы, а материалы для його будовництва почали звозити с початком пятиліткы. Бо будуєся не лем сам завод, але и цілый робочий город коло него.

Но за минувшы три рокы положено фундамент индустриализации Закарпатской области, добычы угля, будовы силовых водных електричных станций и организовано місцеву державну кооперативну легку промышленность, створено десяткы новых промышленных предприятий, як фабрикы обуви, одежи, трикотажну фабрику, и обновлены стары предприятия, так што за минувши три рокы число промышленных предприятий в Закарпатской области убольшилося в 6 раз, а число робочых, занятых на тых предприятиях — в 5 раз. Все большие число закарпатскых людей стают квалификованными промышленными робочыми. Одни из них учатся на заводах и фабриках, другых каждого року выпускают ремесленны и фабрично-заводскы школы.

В четвертом року воссоєдинения с СССР Закарпатье так змінилося промышленно, што всякий, кто лем хоче працувати в промышленности або єй розбудові, роботу має. И никто больше из жителей Закарпатья не потребує покидати свой родный край для заробков в чужых краях. То одно являтся уж великом побідом закарпатского народа на промышленном полі свого родного краю. Предтым десяткы тысяч молодых и самых здоровых закарпатцов мушены были глядати роботы за океаном, в США, Канаді, Южной Америкі або в Шахтах Германии, Франции, Бельгии. Ныні молоде закарпатске поколінне будує свой родный край для себе.

Великы переміны за минувшы три рокы зашли в сельском господарстві Закарпатья. Насамперед, были конфискованы панскы земли, и земля стала достоянием тых, што на ней працуют, власностью народа. Меж безземельных и малоземельных селян было розділено до 60 тысяч гектаров земли. Выше тысячи верховинскых газдов переселилися на закарпатску долину, где они получили наділы урожайной земли. Был даный также початок новому социалистичному сельскому господарству, яке єдино може вывести селянство на путь нового культурного, заможного и обеспеченного житья и дати всему населению краины дрстаток хліба и другых земледільскых продуктов.

Из Лондона и Нью Иорка по радио роздаются зловіщы предсказания западных “економистов”, што людству загражат голод; што население нашой планеты быстро увеличатся, а земли не прибыват; што земля тратит своє плодородие; што она, при той самой затраті труда, родит все меньше продуктов и не в силі родити столько, сколько потребно для житья всего населения на світі. И в тот самый час тоты “економисты” ведут шалену пропаганду против социалистичного земледілия в СССР, против коллективизации сельского господарства, против колхозов.

Но каждому просвіщенному, думаючому о свойой и своих дітей будучности селянину стає ясным, як стало ясным совітскому селянству, што його и його дітей будучность може быти обеспечена лей при народной власности на землю и при народном социалистичном сельском господарстві, бо лем социалистичне земледілие може дати його землі земледільскы машины, земледільску науку и улекшити його труд, убольшити урожаи.

Ясно, што в новом машинном віку, выход для селянства лем в народной власности на землю и в народном социалистичном сельском господарстві. Лем социалистичне господарство — социалистична промышленность и социалистичне сельске господарство — може обеспечити массам житья, прогресе и розвитие. Каждый по свому на свойом кускі земли так, як уміє, як його научил отец, дідо — працувати не може, бо то означат упадок земледілия, утрату плодородия земли, недостаток хліба. Як ручне ремесло не може больше заспокоити потреб населения в предметах ужитку, так ручне роздроблене земледілие не може больше заспокоити потреб населения в поживі. И не може каждый газдувати собі на свойом фалатку земли, як уміє або як хоче, штобы лем сам мал што істи, бо істи треба всім и, штобы было для всіх, землю треба выкорыстати с помочью новой земледільской наукы и модерных земледільскых машин. А сколько то застарілых газдов загубит землю, як дакотры газдыни хліб?

Я походил меж нашым народом и іл не с одного пеца хліб. И я знам, та и каждый знає, што одна газдыня уміє спечи хліба, а друга не уміє, и загубит найліпшу муку. Но єй здаєся, што она уміє печи найліпшы колачы. Так и газда на землі. Один уміє газдувати на свойом фалатку земли, уміє обробити, знає, як орати, што землі треба, штобы она принесла урожай. А другий лем так кине зеренко и опустит всьо на ласку божу. И потом не лем што не даст хліба місту, но и сам с дітми голодує. Ци може при такой газдовкі на землі быти достаток хліба в краю? Ци може розвиватися промышленность и прогрессувати краина? Розумієся, што ніт. Такой краині в новом машинном віку грозит упадок. Таку краину захватят империалисты и заграбят у селян землю, а селяне станут их рабами.

В высшости социалистичного господарства, социалистичной промышленности и сельского господарства переконался совітский народ и он стал так сильным, його социалистична краина так могучом, што она вышла побідоносно из найтяжшой войны в истории и знищила найбольшу воєнну машину в истории, сготованну світовым империализмом для єй знищения.

Ище заледва минуло три рокы, як Закарпатье было воссоєдинено с том социалистичном кранном, но уж и закарпатский народ переконуєся, што його ліпша будучность в социализмі, в социалистичной промышленности и социалистичном земледілии. Промышленность отразу стала социалистичном — державном и кооперативном — так як всі промышленны робочы того желали, бо всі были ровны, всі працували предтым у властителей предприятий або занималися дробным ремеслом в своих малых майстернях. Итак, большы предприятия стали державными, а малы предприятия, майстерни скооперувалися и стали промышленными кооперативами, артелями. Ніт больше приватных, єдиноличных промышленных предприятий в закарпатской промышленности.

Но в сельском, неровномірно роздробленном, господарстві, при большых и меньшых сельскых господарствах, при сельскых богачах-кулаках, середняках и бідняках, справа не так легка. Біднякы тянут в колхозы, середнякы надумуются, а кулакы против колхозов.


Tractor
Тракторист Ужгородской машинно-тракторной станции И. Жигалов сіє пшеницу на селянскых полях под Ужгородом.

Но нове народне социалистичне просвіщение, трактор и другы земледільскы машины и, головно, великы успіхы, высокы урожаи первых колхозов в Закарпатью творят свою роботу. За первы три рокы народной власти в Закарпатью утворилося добровольно понад 30 колхозов, и в каждом из них собирают много высший урожай от особковых газдов из такой самой земли. Из колхозных полей собирают небывалый до сего часу в Закарпатью урожай пшеницы, жита, кукурузы. Приміром, в 1947 року ланка Героя Социалистичного Труда Анны Лехман в колхозі имени Сталина, Хустского округа, собрала на обшарі в 3 гектары по 81 центнеру кукурузы с каждого гектара. В том самом колхозі ланка Героя Социалистичного Труда Олены Сейпи собрала по 72.8 центн. кукурузы с гектара. Ланковый колхоза им. Димитрова, Мукачевского округа, Герой Социалистичного Труда Пенчо Пенчов собрал по 77,5 центнера кукурузы с гектара.

Anna Lehman
Герой Социалистичного Труда
— Анна В. Лехман.

Розумієся, што при такых высокых урожаях колхозникы одержуют за свою роботу много больше дохода, як особковы газды со своих господарств. В колхозах им. Димитрова и им. Ленина (Великы Лучкы), Мукачевского округа, и им. Сталина (Вышково), Хустского округа, колхозникы одержали на трудодень по 13 килограммов лем одного зерна (пшеницы, жита, кукурузы), а кромі того, много другых продуктов и грошей. Колхозникы колхоза им. Димитрова одержали по парудесят тысяч рублей за літо.

В третью рочницу воссоєдинения Закарпатья с СССР в Ужгороді отбылася областна нарада закарпатскых женщин активисток. Меже ними были колхозницы из молодых закарпатскых колхозов. Они выступали на той нараді с бесідами. Из них выступила и колхозница колхоза имени Ленина в Великых Лучках — Анна Ладаний, бывша біднячка. И она заявила в свойой бесіді, меж иншым, слідуюче:

— В первом року колхозного господарства мы собрали по 28 центнеров яровой пшеницы с гектара. Такого урожая в Великых Лучках ище не знали николи, хоц земля у нас добра. Одной кукурузы колхоз выдал на трудодень по 10 килограммов, а пшеницы по 3 с половиной килограмма. В одном року я заможна стала, хліба маю на два рокы. А ту сего року зріє ище красший урожай. Так што я продала хліба и будую собі хату. А сколько літ я працувала предтым, а свойой хаты не мала. А теперь я сама собі газдыня... Вы, женщины-селянкы, не думайте долго, а скоро в своих селах колхозы организуйте.

Так то первы колхозы своими успіхами, примірами высокых урожайов пробуждают у закарпатского селянства тягу до нового социалистйчного сельского господарства. Сего року лем 30 великых земледільскых кооперативов собирают высший урожай, як особковы хозяйства. Но завдяки тому на слідуючий рок такых кооперативных, социалистичных сельскых господарств буде много больше, а на дальшы рокы ище больше, аж с часом всі села, все селянство Закарпатья выйде на єдино правильный путь сельского господарства — социалистичный путь.

29 июня 1945 року буде хранитися в памяти закарпатского народа, як самый счастливый день в його истории, як день воссоєдинения со своими родными восточными братьями и як початок нового, свободного и ліпшого житья, яке творит для себе сам народ под руководством свойой народной совітской власти.

Депутат Верховной Рады УССР, А. Білусяк, из Ясеня, Раховского округа, так кончит своє писмо в областну газету по случаю третьей рочницы воссоєдинения Закарпатья с СССР.

— Прошло три совітскых рокы. Кажде село на Раховщині не до познанья змінилося. Так, напримір, моє село Ясеня: єсть ту кинотеатр, дві хаты-читальни, средня школа (гимназия), сельский клуб, больница, аптека. И люде стали другыми. Та што далеко глядати приміра: о собі росповім — о том, на яку высоту подняла мене, простого селянина-бідняка, наша родна совітска власть. В 1945 року село мене предсідателем сельской Рады выбрало, а через два рокы избиратели Раховского округа послали мя депутатом в Верховну Раду УССР. Ныні я працую предсідателем Раховской окружной Рады трудящыхся. Вот така открыта дорога перед простым совітскым человіком. Великыми кроками идеме мы вперед до нового житья. Можно, што дагде там в Америкі и не повірят тому. Што-же, най-же звідают у мене, най пишут по адресу: УССР, Закарпатска область, с. Рахово. Я им пошлю отповідь, А. Білусяк, депутат Верховной Рады УССР.


Ужгород, июль 1948.


[BACK]