РЕЗОЛЮЦИИ
АМЕРИКАНСКОГО КАРПАТОРУССКОГО КОНГРЕССА,
12—13 ЮЛЯ, 1942, В ПИТТСБУРГ, ПА.

Объєдинение карпаторусского народа
в борьбі за освобождение Карпатской Руси

Мы, представителі карпаторусскых организаций в Соєдиненных Штатах и Канаді, числящых около 150,000 членов, собравшыся в числі 214 на Всеамериканский Карпаторусский Конгресс в Питтсбург, Па., в сей великий историчный момент, коли русский народ веде героическу борьбу против объєдиненных сил кровожадного германского и итальянского фашизма, в обороні не лем свойой родной землі, но и свободы всіх народов Европы и другых частей світа, заявляме, што послі окончательной побіды над фашизмом карпаторусскому народу на його родной землі, в Карпатской Руси, должна быти обеспечена полна свобода национального самоопреділения на ровні со всіми другыми свободолюбивыми народами, котры ныні страдают в фашистской неволі.

Мы говориме от имени карпаторусскых организаций, членами котрых состоят выходцы из всіх частей Карпатской Руси: из бывшой Подкарпатской Руси, приключенной насильно к Венгрии; из Пряшевской Руси, составляющей восточну часть т. зв. независимой Словакии, и из галицкой Лемковской Руси, котра послі розвала Польшы была оккупована германскыми войсками. Мы заявляме, што лучшы сыны карпаторусского народа, вірны карпаторусскы патриоты боролися всегда за объєдинение тых розорваных частей Карпатской Руси в одну территориальну цілость и за присоєдинение цілой Карпатской Руси к державі великого русского народа. Карпаторусский народ всегда стремился к соєдинению со своими братьями в России. И сегодня карпаторусский народ на свойой родной землі хоче належати до той державы, где находится остальна масса русского, білорусского и украинского народа. Принципы Атлантического Чартера, одобрены всіми державами, котры борются против фашистскых агрессоров, признают каждому народу право рішати самому свободно о свойой судьбі. То право должно быти признано и карпаторусскому народу в полной мірі на всей территории, где он составляє большинство населения.

Мы осуждаєме рішительно роботу тых отродільцов меж карпаторусскым народом, котры в интересах чужых правительств выступают против объєдинения всіх частей Карпатской Руси в одну цілость. Они говорят об освобождении самой Подкарпатской Руси в тых границах, якы она мала в бывшой Чехословакии, то-єст без Пряшевской Руси и Лемковины. Така политика веде не к освобождению карпаторусского народа, а к новому поневоленню його. То єст робота запродателей свого народа. Они продают не лем Пряшевску Русь и Лемковску Русь, но и саму Подкарпатску Русь, бо нам ясно, што без объєдинения всіх частей Карпатской Руси в одну цілость не може быти освобождения карпаторусского народа.

Мы осуждаєме также рішительно тых самозванных “лидеров”, котры поднимают проєкты присоєдинения цілой Карпатской Руси или якой части карпаторусской территории к фиктивной Придунайской або Центрально-европейской Федерации. Тоты “лидеры” не представляют ниякой карпаторусской организации. Они не можут выражати волю карпаторусского народа, бо у них ніт ниякого народного чувства. За ними не стоит наш народ. За ними можут быти лем агенты чужых правительств, котры хотіли бы держати и дальше карпаторусску землю як колониальный придаток к своим державам и експлоатувати карпаторусский народ. Мы заявляме, што правдивый карпаторусский патриот николи не выступит против того, штобы карпаторусский народ на свойой родной землі соєдинился со своими русскыми братьями в одной державі. Коли кто говорит, што он русский и чувствує себе такым, то он не може быти против такого соєдинения. Лем фальшивы и перекупны самозваны лидеры, котры не чувствуют себе русскыми, хотят и говорят, што они русского роду, можут выступати против народного объєдинения.

Мы американскы карпатороссы будеме стояти за то, штобы карпаторусскому народу во всіх частях Карпатской Руси была обеспечена така сама свобода рішати о свойой судьбі, як и чешскому, словацкому, польскому и другым поневоленым народам. А за то, який путь выбере карпаторусский народ при такой свободі самоопреділения, мы не боимеся. Мы знаме, што наш народ віками стремился и стремится на Восток, к соєдинению с своими родными братьями, и што лем в таком соєдинению он найде свою правдиву свободу и широку возможность культурного розвития.

Призыв к поддержкі кампании “Рошен Вор Релиф”

Уж другий рок героически Красна Армия и народы Совітского Союза ведут беспримірну в истории світа борьбу против объєдиненных сил фашистскых агрессоров. Сдержуючи напор головных сил фашизма, Красна Армия дає можность Америкі, Англии и другым Объєдиненным Державам закончити свои воєнны приготовления. Притом Красна Армия наносит тяжкы страты армиям гитлеровской Германии и вычерпує их силы. Первый раз в той войні германскы армии были застановлены на совітском фронті и откинены назад. Сегодня всі знаєме, цілый світ знає, што германска армия може быти побіждена, як и кажда друга армия. А рок тому назад гитлеровска пропаганда страшила світ, што германску армию не можна остановити, што она непобідима.

Но в тых страшных боях с объєдиненными силами фашизма Совітский Союз мал также огромны страты. Миллионы героическых бойцов Красной Армии погибли або были ранены на фронті. Среди цивильного населения так само єст много жертв. Фашистскы аеропланы бомбардуют міста и села далеко за фронтом, розбивают домы и убивают и ранят женщин, дітей и стариков. Много миллионов жителей западных областей Совітского Союза было вывезено в глубь страны перед наступаючыми фашистскыми войсками.

В Америкі, в Англии и в другых союзных краинах были организованы специальны комитеты для несения медицинской помочы Красной Армии и цивильному населению Совітского Союза. В Соєдиненных Штатах сей комитет носит название “Рошен Вор Релиф”. Между директорами “Рошен Вор Релиф” єст много видных, высокопоставленных американскых лидеров. Перед 1-ой годовщиной гитлеровского нападу на Совітский Союз они объявили специальну кампанию, штобы собрата $6,000,000 на помоч России и так хотя частично отплатити русскому народу за його величезны жертвы в борьбі против общого врага.

Мы делегаты Карпаторусского Конгресса в Питтсбург, Па., призываме всю нашу карпаторусску емиграцию в Америкі включитися всім дружно, як один человкі в кампанию “Рошен Вор Релиф” и жертвовати як кто може найбольше на помоч нашым русскым братьям. Тепер мы маме найліпшу прилежитость показати щиры братскы чувства к русскому народу. В такой кампании выявится само собой, кто между нашым народом має правдиве русске чувство, а кто лем прикрыватся русскым именем. Выявится и то, кто направду желає свободы нашому карпаторусскому народу в Старом Краю, а кто лем грає свою персональну политику, коли поднимає голос в ділі освобождения Карпатской Руси. Ни на одну минуту не можеме мы забывати о том, што наш карпаторусский народ в Старом Краю може освободитися из-под чужого ярма и присоєидинитися к своим родным братьям лем в том случаю, коли Красна Армия розгромит окончательно гитлеровску Германию.

Мы призываєме карпаторусскых людей во всей Америкі организовати в каждой місцевости свои локальны комитеты для собирания жертв на медичну помоч русской армии. При такых комитетах стараймеся объєдинити всю нашу емиграцию без огляду на религийны, политичны або якы иншы розділы. Коли мы всі будеме жертвовати на “Рошен Вор Релиф” щиро и организованно через свой карпаторусский комитет, то мы покажеме и нашым русскым братьям в России, што в критичный момент мы были с ними. А кто ныні между нашым народом отказуєся дата жертву на “Рошен Вор Релиф”, або буде помагати лем словами, то мы будеме знати, што он враг не лем русского народа, но и Америкы. Мы будеме знати, што його симпатии сут на стороні Гитлера, и мы будеме стеречися його, а и остережеме другых перед такым врагом свого народа и Америкы.

Президии Американского Карпаторусского Конгресса мы отпоручаме приняти всі міры к тому, штобы во всіх місцевостях, где находятся карпаторусскы люде, были организованы місцевы карпаторусскы комитеты для сбора жертв на медичну помоч России, и штобы для объєдинения роботы тых місцевых комитетов был созданый Центральный Американский Карпаторусский комитет, подчиненный головному американскому комитету “Рошен Вор Релиф”.

О поддержкі воєнных усилий Америкы
и открытии 2-го фронта против Гитлера
в Европі в 1942 року

Мы делегаты Американского Карпаторусского Конгресса в Питтсбург, Па., шлеме горячий привіт нашому Президенту и Головному Воєначальнику Франклину Делано Рузвельту и вооруженным силам Соєдиненных Штатов на всіх фронтах великой народной войны за свободу и прогресс американского народа и всего человічества, и заявляме, што мы не будеме щадити ниякых жертв для обеспечения побіды Америкы и єй союзникам.

Мы собралися на Конгресс в нынішный критичный час, штобы мобилизовати всі силы нашого карпаторусского народа для поддержкы воєнных усилий Америкы в борьбі против віроломных фашистскых агрессоров. Мы розумієме, што для обеспечения побіды в той войні потребно перегнати нашых врагов в продукции воєнных материалов. Длятого мы призываме нашых карпаторусскых людей, занятых в воєнной индустрии, прилагати всі усилия к тому, штобы наша американска армия и армии нашых активно воюючых союзников были лучше вооружены всіми средствами модерной войны, як армии фашистскых держав.

Мы розумієме, што финансование нынішной войны требує затраты огромных грошевых сумм и уменьшения продукции житьовых предметов цивильного населения. То нарушат нормальну господарку и економичне житя мирового времени и може легко привести к катастрофичной инфляции. Длятого мы призываме всіх карпаторусскых людей ограничати по можности свои житьовы росходы, не куповати такы предметы, без котрых можна обыйтися, а зато поміщати регулярно свои ощадности в воєнных бондах американского правительства.

Мы розумієме, што для обеспечения побіды в той войні потребно мати гражданский мир внутрі страны и национальне єдинство. Мы мусиме всегда быти готовы зломити всі пробы нашых неприятелей внести заколот, панику, религийны, расовы и национальны роздоры между население Америкы. Длятого мы призываме всіх карпаторусскых людей участвовати всюду в организациях цивильной обороны и помагати властям в борьбі против всякых неприятельскых агентов, шпионов и саботажников, домашных и присланных из-за границы.

Мы розумієме, што в той войні иде не лем о оборону свободы и самого существования американского народа, котрого неотдільной частью мы являмеся, но иде также о свободу и существование нашых братьев, нашого карпаторусского народа на його родной землі, котрый ныні гибне под жестокым гнетом дикых фашистскых оккупантов. Длятого, коли мы поддержуєме воєнны усилия нашого американского правительства, мы помагаме не лем в обороні свойой власной свободы и свого житя, но также помагаме нашым братьям за морем выбитися из-под фашистского ярма.

Мы привітствуєме радостно порозуміние нашого американского правительства с правительствами Великобритании и Совітского Союза в справі открытия 2-го фронта против Гитлера в Европі в 1942 року, и віриме, што порозуміние буде проведено в житя неотложно тепер в самый критичный момент, коли головны силы Гитлера были кинены на русский фронт. То даст можность закончити войну в Европі ище сего року и спасе тысячы жизней не лем русскых бойцов и поневоленных Гитлером народов, но и нашых американскых сынов. Притом открытие 2-го фронта возбудит ище больший ентузиазм в трудовых массах и додаст им новой охоты к жертвам и роботі на защиту Америкы.

Привіт Славянскому Конгрессу

Мы делегаты Американского Карпаторусского Конгресса шлеме горячий братский привіт Комитету Американского Славянского Конгресса в Детройт и Комитету Всеславянского Конгресса в Москві и даєме своє приречение кооперовати с ними для проведения в житя всіх их постановлений и призывов.

Идея славянского єдинства, глубоко закоренена в сознании народных масс всіх славянскых народов, возрождаєтся с новой силой и полупає нове значение в теперішный час, коли всі славянскы народы мусят вести борьбу за саме своє существование против дикых германскых и итальянскых поневолителей. Мы віриме, што братска кооперация потребна всім славянскым народам не лем тепер в освободительной борьбі, но буде им потребна и послі войны для обеспечения мира и свободы каждому славянскому народу в новой Европі.

Мы привітствуєме головно карпаторусского представителя в Американском Славянском Комитеті брата Петра Ратицу и высказуєме йому полне довірие и нашу щиру признательность. Под його руководством мы будеме продолжати роботу среди карпаторусской емиграции в Америкі, штобы привести всі карпаторусскы организации к участию в місцевих славянскых комитетах и конференциях и к лояльной поддержкі центрального комитета, выбранного на Славянском Конгрессі в Детройт.

Resolutions43End

[BACK]